Skip to Content
Kieli
Uutuuksia

 

   
         
   
         
   
         
   

 

Kirjastonhoitajan musiikkivinkit

Grateful Dead: The best of Fare thee well

Pitkän päivätyön tehnyt Grateful Dead päätti uransa sarjaan konsertteja kesällä 2015. Yhtye oli lopettanut toimintansa laulaja-kitaristi Jerry Garcian kuoltua vuonna 1995, jonka jälkeen yhtyeen muut jäsenet jatkoivat yhdessä tai erikseen muiden projektien parissa. Kesän 2015 konserteissa juhlistettiin yhtyeen perustamisen 50-vuotisjuhlaa sekä jätettiin jäähyväisiä yhtyeen faneille.

The best of Fare thee well on koostettu Chicagossa heinäkuussa 2015 pidetyistä konserteista. Tuplalevy sisältää tukevan annoksen suosikkeja Grateful Deadin pitkän uran varrelta.

 

John Harrison: Day of the dead

George A. Romeron zombieklassikko Day of the dead (1985) on yksi lajityyppinsä arvostetuimmista elokuvista. Elokuvan musiikin sävelsi John Harrison.

Day of the dead-soundtrack oli pitkää yksi kaivatuimmista soundtrack-julkaisuista. Levystä vuonna 2013 julkaistu tupla-cd olikin monelle fanille toiveiden täyttymys. Levy sisältää alkuperäisen soundtrack-levyn lisäksi laajennetun film scoren. Informatiivisessa kansilehdessä löytyy lisäksi runsaasti tietoa elokuvan sekä sen musiikin syntyvaiheista.Mojo: Blonde on blonde revisited

Folk rockin legenda ja edelleen aktiivinen Bob Dylan on edelleen monin tavoin ajankohtainen. Dylan juhli toukokuussa 2016 75-vuotispäiväänsä ja julkaisi myös samoihin aikoihin uuden levyn. Tämän lisäksi Dylanin Blonde on blonde-klassikkoalbumin julkaisusta on tullut samoihin aikoihin kuluneeksi 50 vuotta.
 

Bob Dylanin musiikki on vuosikymmenten varrella innoittanut lukuisia muusikoita tekemään omia tulkintojaan miehen sävellyksistä. Ajankohtaiseen aiheeseen on nyt tarttunut myös brittiläinen rocklehti Mojo, jonka tuoreimman numeron liitteenä saapuneella CD-levyllä saadaan kuulla Blonde on blonde-albumin kappaleet eri artistien ja yhtyeiden uunituoreina tulkintoina. Musiikillisesti monipuolisella levyllä Dylanin kappaleita tulkitsevat esimerkiksi Steve Gunn, Michael Chapman, My Darling Clementine, Phosphorescent ja Promised Land Sound.

 

Gene Clark (1944 – 1991) tuli tunnetuksi legendaarisen psykedeelisvaikutteisen folk rock-yhtye The Byrdsin perustajajäsenenä. Byrdsin ohella Clark pyrki käynnistelemään myös omaa uraansa sooloartistina. Vuonna 1971 Clark julkaisi toisen, White light –nimisen sooloalbuminsa. Levyn pohjana olleita demoäänityksiä julkaistiin vuonna 2013 kokoelmalla Here tonight: the White light demos.

Here tonightin kappaleet tallentuivat nauhalle Little Riverissä, jonne Clark oli vetäytynyt etsimään rauhaa ja kiireettömyyttä Los Angelesin suurkaupungin sykkeestä. Äänitteillä Clark esittää kappaleita säestäen itseään akustisella kitaralla ja huuliharpulla. Luonnonmukaisesti tuotetun musiikin voima välittyy nauhoituksilta jo vuosikymmeniä ennen muodikkaan unplugged-buumin alkua. Herkkien ja pelkistettyjen äänitteiden löytymistä voidaan siten syystäkin pitää onnekkaana tapauksena kaikkien folkmusiikin ystävien kannalta.

 

Ranskalainen Jean-Michel Jarre on eräs elektronisen populaarimusiikin menestyneimmistä pioneereista. Monipuolisesti eri instrumentteja hallitseva Jean-Michel Jarre on pitkän uransa aikana hyödyntänyt useita musiikin tyylilajeja. Tämän lisäksi Jarre on kerännyt mainetta myös näyttävillä, usein tunnettujen maamerkkien äärellä järjestetyillä konserteillaan. Jarren tuorein levy kantaa nimeä Electronica 1: The time machine.

Jean-Michel Jarre julkaisi ensimmäisen levynsä jo vuonna 1972. Electronica 1 on järjestyksessä artistin kahdeksastoista albumi. Levy on tyyliltään täysin tunnistettavaa Jarrea 2000-luvulle päivitetyin soundein. Electronica 1 on toteutettu yhteistyössä useiden nimekkäiden muusikoiden ja yhtyeiden kanssa. Näistä monet ovat itsekin tehneet pitkän uran elektronisen musiikin parissa. Mukana levyllä ovat esimerkiksi Air, Vince Clarke, Tangerine Dream ja Laurie Anderson.
 

Iron Maiden: The book of souls

The book of souls -tuplalevy on brittimetallin sanansaattajan Iron Maidenin 16. studioalbumi. Levy on äänitetty loppuvuodesta 2014 ja julkaistu syyskuussa 2015. Äänityssessiot ranskalaisessa studiossa tuottivat tarpeeksi materiaalia yhtyeen ensimmäistä studiotuplaa varten.

Uunituore The book of souls-tuplalevy on bändin 16. studioalbumi. Levy on äänitetty loppuvuodesta 2014 ja julkaistu syyskuussa 2015. Äänityssessiot ranskalaisessa studiossa tuottivat tarpeeksi materiaalia yhtyeen ensimmäistä studiotuplaa varten. Muiden 2000-luvun Maiden-albumien tapaan sävellysvastuu on jakautunut tasaisemmin bändin jäsenten kesken. Erityistä huomiota on saanut laulaja Bruce Dickinsonin osuus levyn keskeisimpien teosten säveltäjänä.

Iron Maiden on säilyttänyt The book of soulsilla tunnistettavan tyylinsä. Huomionarvoista on kappaleiden pidentynyt kesto. Levyn lyhyin kappale on kestoltaan hieman alle viisi minuuttia levyn päättävän eeppisen Empire of the cloudsin yltäessä jo yli 18 minuutin kestoon.Giorgio Moroder: Deja-vu

Italialainen Giorgio Moroder kuuluu elektronisen populaarimusiikin maineikkaimpiin pioneereihin. Vuonna 1969 ensimmäisen levynsä julkaissut Moroder on kerännyt menestystä paitsi sooloartistina myös säveltämällä musiikkia muille artisteille sekä lukuisiin elokuviin. Nyt monipuolinen muusikko on jälleen ajankohtainen uusimman Deja-vu-levynsä myötä.


Goblin: Zombi

George A. Romero ohjasi vuonna 1978 maineikkaan kauhuelokuvansa Dawn of the Dead. Elokuvan tuottajana toiminut italialainen mestariohjaaja Dario Argento laati elokuvasta oman leikkauksensa, joka tunnetaan myös nimellä Zombi. Elokuvan soundtrackin sävelsi Argenton kanssa usein yhteistyötä tehnyt Goblin-yhtye. Yhtyeen kosketinsoittaja Claudio Simonetti on tehnyt pitkän uran myös itsenäisenä artistina ja säveltäjänä. 


New Order: Substance 1987

Manchesterilainen New Order nousi 1980-luvulla yhdeksi johtavista tanssiorientoituneista rockyhtyeistä. Bändin juuret löytyvät maineikkaasta post-punk-yhtye Joy Divisionista. Laulaja Ian Curtisin kuoleman jälkeen yhtyeen jäljelle jääneet jäsenet muuttivat nimen New Orderiksi ja alkoivat omaksua musiikkiinsa yhä enemmän vahvoja melodioita ja elektronisia tanssirytmejä. Vuonna 1987 yhtye julkaisi kokoelmalevyn Substance 1987.

 

ZZ Top: Eliminator

Bluesrockia jo vuodesta 1969 soittanut teksasilainen ZZ Top julkaisi megasuositun Eliminator -albuminsa vuonna 1983. Eliminatorilla yhtye höysti soundiaan ajan hengen mukaisesti syntetisaattoreilla.

Eliminatorin listamenestystä siivittivät levyltä julkaistut hittisinglet. Taivaskanavilla soittoaikaa saivat esimerkiksi hauskoilla musiikkivideoilla kuvitetut Legs, Sharp dressed man ja Gimme all your lovin'.


Ultra Bra: Kalifornia 1999

Ultra Bra oli yksi 1990-luvun suosituimmista suomalaisista bändeistä. Kalifornia oli bändin kolmas levy, ja siinä musiikkia viedään moniin suuntiin. Kirjoituksia!-kappaleessa on iskevää perusrockia ja Helsinki-Vantaa-kappale puolestaan maalaa elokuvamusiikin keinoin raukean tunnelman.

Clint Eastwood: Rawhide's Clint Eastwood sings cowboy favorites

Clint Eastwood on tullut tunnetuksi jo vuosikymmenten ajan moninaisista elokuvarooleistaan sekä arvostettuna ja monipuolisena ohjaajana. Eastwoodin kyvyt eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään ohjaamiseen ja näyttelemiseen vaan hänellä on takanaan myös pitkä ura musiikin parissa.

Eastwood on säveltänyt musiikin useisiin elokuviinsa ja tämän lisäksi hän on levyttänyt albumillisen lauluja Rawhide's Clint Eastwood sings cowboy favorites-levylle. Alun perin vuonna 1963 julkaistu levy sisältää romanttisia country-balladeja. Harvoin kuullut klassikot saivat CD-julkaisunsa vuonna 2010 ja levyltä löytyvät bonusraitoina myös Clintin ensimmäinen singlelevy, Lännen tie-sarjan suosion myötä julkaistu Rowdy sekä kääntöpuolen kappale Cowboy wedding song.


Phil Lesh and Friends: Live at Warfield

Mestaribasisti Phil Lesh on tullut tunnetuksi erityisesti Grateful Dead-yhtyeestä. Grateful Deadin jälkeenkin Lesh on pysynyt aktiivisena erityisesti yhtyeiden Phil Lesh and Friends sekä Furthur-parissa. Live at Warfield on Leshin yhtyeen konserttitaltiointi vuodelta 2006.


Darkness: One way ticket to hell …and back

Norfolkissa Englannissa vuonna 2000 perustettu Darkness yhdistää 1970-lukulaista glam rockia sekä erityisesti 1980-luvun radioystävällistä hard rockia viihdyttäväksi kokonaisuudeksi.

Yhtyeen One way ticket to hell …and back-albumi on paitsi juurensa pilke silmäkulmassa tiedostavaa rock-kukkoilua, myös tiukkaa ja melodista soittoa. Kahden vuosikymmenen vaikutteet ovat selvästi kuultavissa, mutta Darkness onnistuu kuitenkin luomaan omaperäistä ja hauskaa retrorockia. Levyn biisit pusketaan läpi likipitäen tauoitta ja turha hapannaamaisuus on korvattu rock 'n' rollin tärkeimmällä kulmakivellä, joka on hauskanpito. Koko kattaus tarjoillaan lisäksi kuuntelijalle miellyttävänä 10 biisin ja 35 minuutin pakettina.

Tiedonhaku, lainat ja varaukset

 

Hae Lapin kirjaston tietokannasta:

 

Omat lainat ja varaukset

Palautetta kirjastolle

Populappi

Ääniä verkossa

Naxos-verkkopalvelu

Musiikkia ja vieraskielisiä äänikirjoja

Kirjaudu palveluun kirjastokortillasi

Naxos Music Library

Naxos World Music

Naxos Music Library Jazz

Naxos Spoken Word

Naxos Video Library

Soittamaan!
Rockway.fi
 
 
Laulun- ja soitonopetuksen
videokursseja
 
Opastajina suomalaisia muusikoita.
Kurssien laina-aika on kaksi viikkoa,
ja kursseja voi myös varata.
 
 
Viikon klassikkovinyyli