Skip to Content
Tiedonhaku

Kirjastojen tiedonhakuun erikoistunut henkilökunta auttaa sinua löytämään tietoa lappi.verkkokirjastosta ja paikantamaan aineistoa kirjastosta. Opastamme myös tietokantojen ja verkkopalvelujen käytössä. 

Meiltä saat henkilökohtaisia vinkkejä kirjoista, elokuvista ja musiikista. Löydät vinkkejä näiltä lappi.verkkokirjaston sivuilta: Lue Katso KuunteleMusiikkiLapset ja Nuoret.


Tarkka haku

Tarkennetun haun avulla voit rajata hakuasi monella eri tavalla. Rajauskriteerinä voi olla mm. kirjasto, aineistolaji, kieli tai julkaisuvuosi. Rajauksia ei ole pakko käyttää, mutta ne nopeuttavat hakua jos haet tiettyä aineistoa. Kaikkia rajausmahdollisuuksia ei tarvitse valita, valitse vain tarvitsemasi.

Haku aiheella tai asiasanalla 

Kirjastot kuvailevat teosten aihesisältöjä asiasanojen avulla. Niistä on apua etsittäessä tietoa ja aineistoa tietystä aiheesta. Yleisten kirjastojen käyttämän verkkoasiasanaston YSA:n (yleinen suomalainen asiasanasto) löydät FintostaSieltä löytyvät myös ontologiat ja muut alakohtaiset sanastot.

Lappi.verkkokirjastoissa on niin paljon aineistoa, että yhdellä laajalla asiasanalla (esim. historia, koirat, Yhdysvallat, rock jne.) haettaessa tulosjoukot ovat todella laajoja. Tulosjoukon supistamista auttavat hakutulossivun ryhmittelyt (tekijä, asiasana, aineistolaji jne.).

Hakiessasi usealla sanalla toiset asiasanat täsmentävät tai supistavat hakuasi. Mitä useampaa asiasanaa käytät, sitä suppeampi on haun tulos. Yleensä kaksi tai kolme asiasanaa riittää.

Haku luokalla

Kirjastoissa on käytössä luokitusjärjestelmä, jonka mukaan kirjat ja muu aineisto on järjestetty hyllyihin. Aineiston luokka näkyy verkkokirjastossa kunkin teoksen tiedoissa. Kirjastot käyttävät yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää YKL

Haku tai rajaus kielellä

Kun haluat vain tietynkielisiä teoksia, kielirajaus supistaa tulosjoukkoa huomattavasti. Kielirajauksen voi tehdä joko yhteen tai useampaan kieleen samanaikaisesti. Komennolla Ctrl ja klikkaus voit valita kielet.

Lappi.verkkokirjaston kokoelmissa on tuhansia suomen-, englannin- tai ruotsinkielisiä teoksia, joten niiden hakeminen pelkällä kielellä ei ole järkevää. Hakuun voi jo ennakkoon yhdistää toisia hakuperusteita tai rajauksia.

Haku vapaasanalla 
Vapaasanahaku hakee kaikista teoksen kuvailuista: tekijä, teos, asiasana, luokka, huomautus, kustantaja jne. Yhdellä yleisellä sanalla haettaessa tulosjoukot ovat suuria.


Verkosta löytyy myös valmiita aihekohtaisia linkkilistoja. Makupaloihin on valittu niitä, joista kirjaston tiedonhakukysymysten kautta tiedämme olevan kysyntää. Mukaan pääsyn ehtona on, että linkin takana oleva verkkosisältö on laadukasta ja turvallista sekä hyvin toimitettua.

Lisää linkkejä internetin  palveluihin löytyy mm. musiikista ja aikuisten, nuorten ja lasten kaunokirjallisuudesta osoitteesta Kirjastot.fi: tiedonhaun ja kirjastopalveluiden kokonaisuus

Kysy kirjastonhoitajalta on kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Saat kysymykseesi vastauksen sähköpostitse kolmen arkipäivän kuluessa.

Kysy kirjastonhoitajalta logo

Lapponica-tietopalvelu vastaa kysymyksiin, jotka koskevat Lappia ja saamelaisia, muita pohjoisia ja arktisia alueita, niiden luontoa, kieliä ja kulttuureja. Vastaajat ovat kirjastonhoitajia, tutkijoita ja informaatikkoja kirjastoista ja museoista. Suomen Lapin toimijoiden lisäksi kysymyksiin vastaavat Pohjois-Norjassa Pyssyjoella (Børselv) Kveeni-instituutti ja Ruotsin Tornionjokilaaksossa Övertorneåssa Pohjoiskalottikirjasto. Kysymyksiin vastataan 1-3 päivän kuluessa. Palvelu on luottamuksellista.

Lapponica logo

Kieli