Skip to Content
Tietokoneet ja digitointi

Kaikissa Lapin kirjasto -kimppaan kuuluvissa kirjastoissa on käytössäsi asiakastietokoneita. Eri kirjastoissa on käytössä erilaisia koneita, tarkista oman kirjastosi tarjonta sen sivulta. Koneissa on nettiyhteys ja tavallisimpia toimisto-ohjelmia, kuten taulukkolaskenta ja tekstinkäsittely sekä yksinkertainen kuvankäsittelyohjelma. Tietokoneilla voi olla myös äänen ja liikkuvan kuvan käsittelyyn tarvittavia ohjelmia sekä tietokoneisiin kytkettyjä skannereita ja tulostimia. Koneilta pääset myös kaikkiin kirjastoissa käytettävissä oleviin tietokantoihin.

Kirjastoissa on myös asiakaskoneita, joiden käyttö on rajattu vain kirjaston oman kokoelmatietokannan ja muiden tiedonhakuun tarkoitettujen tietokantojen käyttöön. 

Koneiden varaus

Voit käyttää asiakkaille tarkoitettuja tietokoneita vapaasti tai varata ajan haluamallesi koneelle. Käytännöt vaihtelevat kirjastoittain ja voi tarkistaa oman kirjastosi sivuilta varausmahdollisuuden. Asiakaskäyttöön tarkoitettuja koneita voit käyttää maksutta riippumatta siitä asutko paikkakunnalla. 

Langaton verkkoyhteys

Osassa Lapin kirjasto -kimpan toimipisteitä voit käyttää omalla läppärillä tai mobiililaitteellasi langatonta Sparknet-verkkoa. Palveluun kirjaudutaan joko kirjastokortin tunnuksella tai kirjastosta saatavalla tilapäisellä käyttäjätunnuksella.
Kirjautuessasi Sparknet-verkkoon kirjastokortilla käyttäjätunnuksi on muotoa: kirjastokortinnumero@kirjasto ja salasana on kirjastokorttiisi liitetty nelinumeroinen tunnusluku.

Digitointi

Voit digitoida VHS-kasetteja eli siirtää omalla VHS-kasetilla olevat tallennukset DVD-levylle. LP-levyjen ja C-kasettien sisällön voit digitoida eli siirtää cd-levyille. 

Digitointilaitteiden käyttö on ilmaista ja asiakas hoitaa kopioinnin itse. Digitoinnissa menee aikaa siirrettävän tallenteen pituuden verran.Kirjaston henkilökunta opastaa digitointilaitteiden käyttöön. 

Kirjastokohtaiset tiedot: 

Rovaniemen kaupunginkirjasto

Digitila sijaitsee pääkirjaston alakerrassa. Vahtimestarilta voit ostaa tyhjiä cd- ja dvd-levyjä sekä muistitikkuja, tai tuoda levyt mukanasi.          

Laitteiden varaukset vahtimestarilta puh. 050-315 1492

Kemin kirjasto

Varaa laitteelle aika kirjaston yhteispalvelutiskistä tai numerosta 016 258 252.

Inarin kirjasto

Varaa aika laitteelle kirjaston asiakaspalvelusta puh. 040-7451988. Tarvittavat tallennusvälineet (cd-levyt, dvd-levyt jne.) asiakkaan tulee tuoda itse. 

Ranuan kirjasto

Lue lisää Ranuan digitointipalvelusta http://www.ranua.fi/fi/Kuntalaiselle/Kulttuuri-ja-vapaa-aika/Kirjasto/Palvelut-ja-ohjeet/Digitointi

Kieli